Професор Леонид Гречихин из Републике Белорусије у посети Војнотехничком гласнику

01. 03. 2013

Редовни професор Државног вишег колеџа за војно ваздухопловство Универзитета у Минску, Република Белорусија, др Леонид Иванович Гречихин посетио је, на позив уредништва, од 24. до 28. 2. 2013. године Војнотехнички гласник, у својству будућег члана Уређивачког одбора.

Том приликом упознао се са радом редакције, разменивши са уредником потпуковником Небојшом Гаћешом искуства у публиковању научних и стручних радова. Својом научном компетенцијом дао је смернице редакцији за унапређење рада и постизање још бољих резултата.
Током свог боравка, професор Гречихин је посетио и Универзитет одбране у Београду, где га је примио ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић са сарадницима. Истакнута је обострана спремност за отпочињање сарадње, која би се огледала у размени стручних делегација, размени наставног и истраживачког кадра и заједничког учешћа у пројектима за које постоје обострани интереси. Током посете Универзитету одбране, професор Гречихин је, као признати и познати научник и велики пријатељ наше земље, презентовао више пројеката у којима би учешће могли да узму и наши истраживачи.

Професор Гречихин посетио је и Војнотехнички институт, где га је примио директор пуковник др Зоран Рајић. Током посете госту су представљени научни и људски капацитети ВТИ, пројекти из области ваздухопловства на којима ВТИ тренутно ради, могућности МО и ВТИ за сарадњу са Белорусијом, као и планови за будућност. У току разговора професор Гречихин упознао је домаћине са неким од значајних резултата научно-истрачивачке делатности у Белорусији и истакао да постоји велика заинтересованост научних и развојних институција Белорусије и њега лично, да се постојећа сарадња са институцијама у Србији настави и прошири кроз нове пројекте и облике. Високи гост је обишао и Сектор за експерименталну аеродинамику и Сектор за ваздухопловство Војнотехничког института.
Професор Гречихин је припадницима Војнотехничког института одржао и предавање из области аеродинамике.

На крају боравка, на пријему у Медија центру „Одбрана”, који је издавач Војнотехничког гласника, директор потпуковник Славољуб Марковић захвалио је госту на посети.

Уочи одласка, професор Гречихин је на београдском Аеродрому „Никола Тесла” посетио Ваздухопловни музеј.
 

Верзија за штампу

A+ A-
lt  ru  en  de  fr  es

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас