65 ГОДИНА „ВОЈНОТЕХНИЧКОГ ГЛАСНИКА” – ИЗЈАВА ЗАХВАЛНОСТИ

„Војнотехнички гласник”, научни часопис Министарства одбране Републике Србије, у 2017. години обележава шездесет пету годишњицу свог редовног и непрекидног излажења.
Часопис је основан Наредбом начелника Генералштаба ЈНА од 27. августа 1952. године, као настављач традиције пет дотадашњих часописа родова и служби: Артиљеријског гласника, Тенковског гласника, Гласника инжињерије и хемијских јединица ЈА, Гласника везе и Позадине и снабдевања ЈА, који су излазили у периоду од 1947. до 1952. године, и објављивали садржаје из тактике и технике. Оснивачким актом дефинисани су и основни задаци „Војнотехничког гласника”: „да разматра и проучава питања у вези са наоружањем, техничком и осталом материјалном опремом родова и служби у погледу познавања, руковања, употребе, дејстава, чувања, отклањања неисправности и усавршавања материјала, као и да расветљава техничка питања организације, ратна искуства позадинских служби и војног саобраћаја и евакуације.” Наредбом начелника Генералштаба ЈНА од 16. децембра 1952. године формиран је и први уређивачки одбор „који у директивном смислу руководи уређивањем часописа”, а први број „Војнотехничког гласника” изашао је из штампе у јануару 1953. године.
„Војнотехнички гласник” наставља и традицију изузетних публикација војнотехничког карактера које су излазиле у нашим ранијим државама (Краљевини Србији и Краљевини Југославији): Артилериско-инжињерски гласник (1905–1906), Артиљериски гласник (1926–1932), Пешадиско-артилериски гласник (1933–1941), Инжињеријски гласник (1929–1940), Ваздухопловни гласник (1927–1941) и Морнарички гласник (1933–1940). Ови часописи су својим стручним профилом и квалитетом несумњиво утрли пут и данашњем „Војнотехничком гласнику”.
Поводом 60. годишњице излажења часописа која је обележена 2012. године навели смо најзначајније резултате у његовој уређивачкој политици који су остварени од оснивања до 2012. године.
Овом приликом истичемо неколико важних достигнућа остварених у периоду од 2012. до 2016. године.
Војнотехнички гласник је од 7. јула 2014. године индексиран и видљив у директорију научних ресурса са отвореним приступом ROAD (Directory of Open Access scholarly Resources). Сервис ROAD одржава ISSN међународни центар уз подршку Сектора за комуникације и информисање UNESCO.
Такође, часопис је од 23. јула 2014. године индексиран, реферисан и доступан и у директорију часописа отвореног приступа DOAJ (Directory of Open Access Journals) који индексира и обезбеђује приступ квалитетним и рецензираним научним часописима отвореног приступа. Директориј DOAJ је, 20. јула 2016. године, „Војнотехничком гласнику” доделио ознаку „Seal” (печат), која се додељује већ претходно индексираним часописима у њиховој основној бази (у складу са стандардним критеријумима), а који се додатно придржавају изузетно високих нивоа издавачких стандарда и најбоље издавачке праксе (Best Practice), што представља признање тим напорима. Тако је „Војнотехнички гласник” постао први часопис из Републике Србије којем је DOAJ доделио ову престижну ознаку.
Од 18. фебруара 2015. године часопис је индексиран у руској Научној електронској библиотеци (eLIBRARY.RU) и Руском индексу научног цитирања (РИНЦ) као први научни часопис из Републике Србије.
Дана 27. новембра 2015. године часопис је постао члан Удружења издавача научних публикација отвореног приступа – OASPA (Open Access Scholarly Publishers Association).
Центар за евалуацију у образовању и науци (ЦЕОН) је и у овогодишњем Библиометријском извештају, као и у извештајима за 2012, 2013. и 2014. годину доделио „Војнотехничком гласнику” ознаку „кк (контрола квалитета посредством ЦЕОН Асистента)” која означава контролисани квалитет часописа у систему евалуације. „Војнотехнички гласник” је један од првих часописа у Српском цитатном индексу који је добио ову ознаку.

Поводом овогодишњег јубилеја редакција упућује изјаву захвалности лицима и установама који су својим залагањем, ангажовањем и пруженом помоћи допринели одржању и напретку часописа у протеклом периоду. Посебно се захваљујемо за велику подршку коју су нам, у достизању критеријума за подизање квалитета уређивачког рада и препознатљивост часописа, пружили колеге и сарадници:

– Никола Станић, ЦЕОН – Центар за евалуацију у образовању и науци (Српски цитатни индекс),
– Ема Мандич (Эмма Мандыч), Виктор Глухов, Евгенија Шепелјова (Евгения Шепелёва), eLIBRARY.RU – Научна электронска библиотека (РИНЦ - Руски индекс научног цитирања),
– Анастазија Нестерова (Анастасия Нестерова), Издавач „Лан“ – Електронски библиотекарски систем,
– Јулија Маљсагова (Юлия Мальсагова), CyberLeninka – Научна електронска библиотека отвореног приступа,
– Соња Браге (Sonja Brage), ДОАЈ – Директориј часописа отвореног приступа (DOAJ - Directory of Open Access Journals),
– Клер Редхед (Claire Redhead), ОАСПА – Удружењe издавача научних публикација отвореног приступа (OASPA – Open Access Scholarly Publishers Association).
– Славко Покорни и Стојан Раденовић, чланови Уређивачког одбора и рецензенти Војнотехничког гласника,
– Добрила Милетић, лектор за српски језик,
– Јасна Вишњић (преводилац и лектор за енглески језик), Карина Авагјан (преводилац и лектор за руски језик), Драган Вучковић (преводилац и лектор за француски језик),
– Данијела Протић, Генералштаб Војске Србије – Центар за примењену математику и електронику,
– Ивица Оцокољић, Генералштаб Војске Србије – Центар за командно-информационе системе.

Редакција се, такође, захваљује свим ауторима који су указали поверење „Војнотехничком гласнику”, као и претходним уредницима, те ангажованим рецензентима и члановима уређивачких одбора, чији дугогодишњи пожртвовани рад обавезује садашње и будуће чланове редакције да истрајно раде на даљем унапређењу часописа, посебно на повећању библиометријског квалитета и утицајности у српској и међународној академској заједници.

Уредник
Небојша Н. Гаћеша
 

Верзија за штампу

A+ A-
lt  ru  en  de  fr  es

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас