Регистрација за добијање ORCID идентификационе шифре

Аутори који предају чланак за објављивање у Војнотехничком гласнику треба да се региструју у регистар ORCID (Open Researcher and Contributor ID), на страници https://orcid.org/register. Добијену ORCID идентификациону шифру уписују у рубрику Афилијација аутора на Обрасцу за писање чланка.

УПУТСТВО ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ И АЖУРИРАЊЕ ORCID ИДЕНТИФИКАТОРА

Као истраживачи и људи од науке, аутори се суочавају са ситуацијама у којима је потребно да своје истраживачке активности јасно одвоје од активности других аутора чија су имена слична њиховим. Потребно је да се предмети њихових истраживања (попут скупова података, опреме, чланака, вести у медијима, цитата, експеримената, патената и дневника) лако и брзо повежу с њиховим именима. Пошто сарађују у оквиру различитих дисциплина, институција и држава, аутори нужно долазе у додир с великим бројем најразноврснијих система за претраживање информација. Уношење података увек испочетка може да одузима и време и стрпљење.
ORCID је непрофитни регистар с отвореним приступом који формира и чува јединствене идентификационе шифре истраживача и истовремено их транспарентно повезује с истраживачким активностима и резултатима. Јединствен је јер га не заустављају границе дисциплина, истраживачких сектора и држава. То је центар који окупља истраживаче и истраживања помоћу ORCID идентификационих шифри у кључним областима, као што су одржавање истраживачког профила, подношење рукописа за објављивање или апликације за стипендије и патенте.
Двострука функција ORCID-а обухвата: (1) регистар који обезбеђује јединствену идентификациону шифру и евидентира активности и (2) приступне програме који подржавају комуникацију између система и обезбеђују потврду аутентичности.
Регистар ORCID-а је бесплатан за појединце који могу да добију своју ORCID шифру, воде своју евиденцију активности и претражују податке о другима у регистру. Организације могу да постану чланови и повежу своје евиденције с ORCID идентификационим шифрама, ажурирају евиденцију ORCID-а, примају најновије информације од ORCID-a, као и да пријаве своје запослене и студенте за добијање ORCID идентификационих шифри.
ORCID записи садрже податке који не угрожавају приватност, као што су име, имејл адреса, организација и истраживачке активности. ORCID излази у сусрет основним потребама појединаца које се односе на начин поступања с њиховим подацима и нуди алате за обезбеђивање приватности. Такође, предузима мере за заштиту података у складу с принципима заштите приватности на основу Safe Harbor Principles Министарства трговине САД.

Уредништво Војнотехничког гласника обавезује се на примену следећег минимума активности при прикупљању ORCID идентификационих шифри како би обезбедило ефикасност и аутоматизам поступка, као и да би помогло ауторима у што већој мери:

1. Захтев. ORCID идентификационе шифре потребне су ауторима објављених радова, имајући у виду да прикупљање ових шифара треба да буде омогућено као опција за све ауторе и то током процеса подношења рукописа за објављивање.
2. Прикупљање. Прикупљање ORCID идентификационих шифри одвија се путем приступних програма за потврду аутентичности ORCID-а, што значи да аутори не морају да укуцавају нити да траже своје идентификационе шифре.
3. Аутоматско ажурирање. Crossref DOI метаподаци издавача ажурирају се уношењем ORCID идентификационих шифара аутора, чиме се омогућава аутоматско ажурирање у Crossref систему. Метаподаци о електронским документима аутора укључују и податак о томе да ли су идентификационе шифре прикупљене путем приступног програма за потврду аутентичности.
4. Објављивање. ORCID идентификационе шифре аутора/коаутора део су метаподатака одређеног чланка, бар у његовом електронском облику, а у идеалном случају и у штампаном облику. Лого ORCID идентификационе шифре требало би да буде назначен поред имена аутора у електронском облику чланка, као и у метаподацима. Ауторово име требало би да буде повезано путем хиперлинка с одговарајућом ORCID идентификационом шифром директно или преко почетне странице.

Више информација о ORCID-у може се прочитати на страници http://orcid.org

Верзија за штампу

A+ A-
lt  ru  en  de  fr  es

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас