70 ГОДИНА „ВОЈНОТЕХНИЧКОГ ГЛАСНИКА”

Војнотехнички гласник, научни часопис Министарства одбране и Војске Србије, у 2022. години обележава седамдесету годишњицу свог редовног и непрекидног излажења.
Часопис је основан Наредбом начелника Генералштаба ЈНА, од 27. августа 1952. године, као настављач традиције пет дотадашњих часописа родова и служби: Артиљеријског гласника, Тенковског гласника, Гласника инжињерије и хемијских јединица ЈА, Гласника везе и Позадине и снабдевања ЈА, који су излазили у периоду од 1947. до 1952. године, и објављивали садржаје из тактике и технике. Наредбом начелника Генералштаба ЈНА, од 16. децембра 1952. године, формиран је и први уређивачки одбор „који у директивном смислу руководи уређивањем часописа”, а први број Војнотехничког гласника изашао је из штампе у јануару 1953. године.
Војнотехнички гласник наставља и традицију публикација војнотехничког карактера које су излазиле у нашим ранијим државама (Краљевини Србији и Краљевини Југославији): Артилериско-инжињерски гласник (1905–1906), Артиљериски гласник (1926–1932), Пешадиско-артилериски гласник (1933–1941), Инжињеријски гласник (1929–1940), Ваздухопловни гласник (1927–1941) и Морнарички гласник (1933–1940).
Часопис данас има међународни карактер. Обухвата научне, односно стручне области у оквиру образовно-научног поља природно-математичких наука, као и образовно-научног поља техничко-технолошких наука, а нарочито области одбрамбених наука и технологија. Објављује теоријска и практична достигнућа која доприносе усавршавању свих чланова српске, регионалне и међународне академске заједнице, а посебно припадника војски и министарстава одбране.
Индексиран је у значајним светским базама: DOAJ ‒ Directory of Open Access Journals, Redalyc ‒ Scientific Information System, РИНЦ – Руски индекс научног цитирања, ISC ‒ Исламски цитатни индекс и др. Члан је OASPA (Open Access Scholarly Publishers Association) и COPE (Committee on Publication Ethics).
Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије категорише Војнотехнички гласник категоријама М51 („врхунски часопис од националног значаја“) и М52 („истакнути национални часопис“), а Центар за евалуацију у образовању и науци (ЦЕОН) доделио је часопису категорију А3 („часопис међународног потенцијала и врхунског издавачког квалитета“).
Поводом овогодишњег јубилеја Редакција се посебно захваљује на указаном поверењу и помоћи коју су у протеклом периоду пружиле колеге из Научно-информационог система Redalyc. Redalyc, којег подржава Autonomous University of the State of Mexico (UAEM), индексирао је Војнотехнички гласник у своју базу, вођен принципима подршке часописима који имају отворени приступ и непрофитну оријентацију. Индексацијом у Redalyc-у нашем часопису је омогућена нова изузетна визуелизација, с обзиром на то да су индексирани чланци видљиви у више формата: Intelligent viewer, Mobile viewer, HTML, iPDF, PDF, ePUB.
Редакција се захваљује на преданом и вредном раду и својим дугогодишњим сарадницима: Добрили Милетић (лектору за српски језик), Јасни Вишњић (преводиоцу и лектору за енглески језик), Карини Авагјан (преводиоцу и лектору за руски језик), као и Радовану Мишковићу (графичком уреднику часописа из „Војне штампарије”).
Такође, захвалност дугујемо свим ауторима који су указали поверење Војнотехничком гласнику, као и претходним уредницима, те ангажованим рецензентима и члановима уређивачких одбора, чији дугогодишњи пожртвовани рад обавезује садашње и будуће чланове Редакције да истрајно раде на даљем унапређењу часописа.

Уредник
Небојша Н. Гаћеша


 

 

 

Верзија за штампу

A+ A-
lt  ru  en  de  fr  es

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас