У Свечаној сали Дома Војске Србије, 27. августа 2012. године, обележено је шездесет година постојања Војнотехничког гласника, научног часописа Министарства одбране Републике Србије.

Поводом јубилеја, први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић уручио је уреднику Војнотехничког гласника потпуковнику Небојши Гаћеши Војну спомен-медаљу за изузетан допринос систему одбране Републике Србије.


 

Свечаности су присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, државни секретар Александар Николић и помоћници министра за политику одбране Мирослав Јовановић и буџет и финансије Србислав Цвејић, као и друге високе званице система одбране и високошколских институција Републике Србије.

 

Честитајући важан јубилеј, министар Вучић је рекао да је из Војнотехничког гласника био у прилици да научи, истовремено схватајући његов значај и важност.
- Будућност наше војске произилази из онога колико ћемо знати и из онога колико можемо да научимо. Војнотехнички гласник је најбољи часопис, па и књига за то, из које можемо да научимо, сазнамо и много тога унапредимо – истакао је министар Вучић и додао да у складу са политиком одбране наше земље да будемо војно неутрални, морамо сами да бринемо о будућности, као и о унапређењу наше технологије и технике.


 

Министар је захвалио уређивачком тиму, уредницима и сарадницима часописа, обећавајући даљу подршку за дело које је од великог значаја за целокупан систем одбране, наменску индустрију, али и за будућност.
На свечаности је потпуковник Небојша Гаћеша говорио о историјату и достигнућима научног часописа и одао признање напорима претходних аутора, редакција и уређивачких одбора.
- С посебним уважавањем овом приликом желимо да се осврнемо и на публикације војнотехничког карактера које су излазиле у време Краљевине Србије и Краљевине Југославије све до Другог светског рата. Они су својим стручним профилом и квалитетом несумњиво утрли пут и данашњем Војнотехничком гласнику, чији је први број изашао из штампе у јануару 1953. године, рекао је потпуковник Гаћеша и додао да је важна година за Гласник 2011. када је, према одлуци Министарства просвете и науке, категорисан као научни часопис националног значаја, са категоријом М52.


 

О програмској оријентацији Војнотехничког гласника говорио је председник Уређивачког одбора бригадни генерал др Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране.
- Часопис се развијао од публикације намењене информисању и едукацији унутрашњег армијског кадра, као и афирмацији војне технике, до стручног и научног часописа који објављује научно-техничке прилоге и информације из области војнотехничких наука, рекао је генерал Зрнић. Он је истакао да су захваљујући уређивачкој политици и одзиву компетентних аутора, програмска концепција и оријентација непрестано усавршаване, тако да је Војнотехнички гласник израстао у научни и стручни часопис који је цењен, не само у војној средини, већ и у цивилним, научним и образовним институцијама.

У наставку свечаности, за допринос афирмацији Војнотехничког гласника, генерал Зрнић је уручио захвалнице професорима: др Бранку Ковачевићу, ректору Универзитета у Београду, дугогодишњем члану Уређивачког одбора Војнотехничког гласника, др Градимиру Миловановићу, дописном члану Српске академије науке и уметности, др Мирославу Трајановићу, шефу Катедре за производно-информационе технологије и менаџмент Машинског факултета Универзитета у Нишу, као и Центру за евалуацију у образовању и науци (ЦЕОН), односно истраживачу ЦЕОН-а Николи Станићу. Захвалнице су добили и др Ана Костов, научни саветник Института за рударство и металургију у Бору и др Срећко Стопић научни саветник Института за процесну металургију и рециклирање метала Техничког универзитета у Ахену (Немачка).

 


Председник ЦЕОН-а проф. др Перо Шипка је у свом излагању истакао да је ЦЕОН у уредништву часописа препознали групу ентузијаста.


 - Уочили смо да уредништво исказује необичну склоност за модернизацију и иновације. Били смо импресионирани како су одговорили на изазове и тиме што су нам ставили на увид све што раде, рекао је Шипка.

Потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра „Одбрана“ у оквиру чије издавачко-научне делатности делује Војнотехнички гласник, указао је на значај часописа, али и осталих у оквиру те медијске куће у научном свету, уједно захваљујући свим претходним уредницима и сарадницима на дугогодишњој сарадњи.


Поводом јубилеја, у фоајеу Дома војске приређена је изложба претходних бројева Војнотехничког гласника, као и часописа које је гласник наследио.

Вест о 60 година Војнотехничког гласника пренели су:
Сајт Министарства одбране Републике Србије, Тањуг, Бета, Радио-телевизија Србије, Радио-телевизија Војводине, Радио-телевизија Пинк, Међународни радио Србија, Политика, Курир, Правда, Независне, www.vesti.rs, е-култура, Медија центар Београд и други...


 Верзија за штампу

A+ A-
lt  ru  en  de  fr

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас