Profesor Leonid Grečihin iz Republike Belorusije u poseti Vojnotehničkom glasniku

01. 03. 2013

Redovni profesor Državnog višeg koledža za vojno vazduhoplovstvo Univerziteta u Minsku, Republika Belorusija, dr Leonid Ivanovič Grečihin posetio je, na poziv uredništva, od 24. do 28. 2. 2013. godine Vojnotehnički glasnik, u svojstvu budućeg člana Uređivačkog odbora.

Tom prilikom upoznao se sa radom redakcije, razmenivši sa urednikom potpukovnikom Nebojšom Gaćešom iskustva u publikovanju naučnih i stručnih radova. Svojom naučnom kompetencijom dao je smernice redakciji za unapređenje rada i postizanje još boljih rezultata.
Tokom svog boravka, profesor Grečihin je posetio i Univerzitet odbrane u Beogradu, gde ga je primio rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić sa saradnicima. Istaknuta je obostrana spremnost za otpočinjanje saradnje, koja bi se ogledala u razmeni stručnih delegacija, razmeni nastavnog i istraživačkog kadra i zajedničkog učešća u projektima za koje postoje obostrani interesi. Tokom posete Univerzitetu odbrane, profesor Grečihin je, kao priznati i poznati naučnik i veliki prijatelj naše zemlje, prezentovao više projekata u kojima bi učešće mogli da uzmu i naši istraživači.

Profesor Grečihin posetio je i Vojnotehnički institut, gde ga je primio direktor pukovnik dr Zoran Rajić. Tokom posete gostu su predstavljeni naučni i ljudski kapaciteti VTI, projekti iz oblasti vazduhoplovstva na kojima VTI trenutno radi, mogućnosti MO i VTI za saradnju sa Belorusijom, kao i planovi za budućnost. U toku razgovora profesor Grečihin upoznao je domaćine sa nekim od značajnih rezultata naučno-istračivačke delatnosti u Belorusiji i istakao da postoji velika zainteresovanost naučnih i razvojnih institucija Belorusije i njega lično, da se postojeća saradnja sa institucijama u Srbiji nastavi i proširi kroz nove projekte i oblike. Visoki gost je obišao i Sektor za eksperimentalnu aerodinamiku i Sektor za vazduhoplovstvo Vojnotehničkog instituta.
Profesor Grečihin je pripadnicima Vojnotehničkog instituta održao i predavanje iz oblasti aerodinamike.

Na kraju boravka, na prijemu u Medija centru „Odbrana”, koji je izdavač Vojnotehničkog glasnika, direktor potpukovnik Slavoljub Marković zahvalio je gostu na poseti.

Uoči odlaska, profesor Grečihin je na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla” posetio Vazduhoplovni muzej.
 

Verzija za štampu

A+ A-
sr  ru  en  de  fr

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas