Prvi štampani broj Vojnotehničkog glasnika objavljen je 1. 1. 1953. godine.                 

Časopis se od 1990. godine redovno prati u Repozitorijumu Narodne biblioteke Srbije (NBS), Bibliometrijskom izveštaju i Srpskom citatnom indeksu.      

    

Prvo elektronsko izdanje Vojnotehničkog glasnika na Internetu objavljeno je 1. 1. 2011. godine.

Vojnotehnički glasnik je od 16. decembra 2011. godine licenciran kod EBSCO Publishing-a, najvećeg svetskog agregatora časopisa, periodike i ostalih izvora u punom tekstu. Kompletan tekst časopisa dostupan je u bazama podataka EBSCO Publishing-a.                           

      

Vojnotehnički glasnik od 01. januara 2012. godine primenjuje onlajn sistem elektronskog uređivanja ASISTЕNT, koji je razvio Centar za evaluaciju u obrazovanju i nauci (CEON). 

Časopis se od 2012. godine nalazi u sistemu ASISTЕNT za dodelu DOI (Digital Object Identifier) brojeva. Globalni servis Crossref održava bazu DOI brojeva, metapodatke i linkove do punih tekstova. DOI: 10.5937/VojnotehnickiGlasnik; https://doi.org/10.5937/VojnotehnickiGlasnik.                                                      

  

Vojnotehnički glasnik je od 23. jula 2014. godine indeksiran, referisan i dostupan u direktoriju časopisa otvorenog pristupa DOAJ (Directory of Open Access Journals). DOAJ je onlajn direktorij koji indeksira i obezbeđuje pristup kvalitetnim i recenziranim naučnim časopisima otvorenog pristupa. DOAJ je, 20. jula 2016. godine, dodelio Vojnotehničkom glasniku oznaku „Seal” (Pečat). „Seal” je oznaka koju DOAJ dodeljuje časopisima koji se dodatno pridržavaju izuzetno visokih nivoa izdavačkih standarda i najbolje izdavačke prakse (Best Practice).

        

 

 

Časopis je od 7. jula 2014. godine indeksiran i vidljiv u direktoriju naučnih resursa sa otvorenim pristupom ROAD (Directory of Open Access scholarly Resources). Servis ROAD održava ISSN međunarodni centar uz podršku Sektora za komunikacije i informisanje UNESCO.

    

Vojnotehnički glasnik je od 18. feruara 2015. godine indeksiran u ruskoj Naučnoj elektronskoj biblioteci i Ruskom indeksu naučnog citiranja (RINC). Vojnotehnički glasnik je prvi naučni časopis iz Republike Srbije koji je indeksiran u RINC.

  

Dana 27. novembra 2015. godine Vojnotehnički glasnik je postao član Udruženja izdavača naučnih publikacija otvorenog pristupa - OASPA (Open Access Scholarly Publishers Association).

Uređivačka politika Vojnotehničkog glasnika zasniva se na preporukama Odbora za etičnost u izdavaštvu (COPE Core Practices), kao i na najboljim prihvaćenim praksama u naučnom izdavaštvu. Vojnotehnički glasnik je član COPE (Committee on Publication Ethics) od 2. maja 2018. godine.

Izdavačka politika otvorenog pristupa naučnim sadržajima i politika samoarhiviranja Vojnotehničkog glasnika verifikovana je u bazi podataka SHERPA/RoMEO od 20. jula 2016. godine.

Vojnotehnički glasnik je partner kompanije Publons, vodeće svetske platforme za recenzije, koja zvanično priznaje recenzentski doprinos, a koja je deo Clarivate Analytics-a.


 

Uredništvo primenjuje servis iThenticate–CrossCheck, radi provere originalnosti prispelih radova i sprečavanja publikovanja plagijata i duplikata.                         
 

Vojnotehnički glasnik omogućava OTVORENI PRISTUP (OPEN ACCESS) i primenjuje Creative Commons (CC BY) odredbe o autorskim pravima.

 

Verzija za štampu

A+ A-
sr  ru  en  de  fr

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas