Baza podataka SHERPA/RoMEO verifikovala politiku arhiviranja Vojnotehničkog glasnika odrednicom “Green RoMEO color”

20. 07. 2016

Izdavačka politika otvorenog pristupa naučnim sadržajima i politika samoarhiviranja Vojnotehničkog glasnika verifikovana je u bazi podataka SHERPA/RoMEO od 20. jula 2016. godine. Vojnotehnički glasnik je klasifikovan kao Zeleni model otvorenog pristupa RoMEO (Green RoMEO color) koji omogućava arhiviranje rukopisa podnetih za objavljivanje (pre-print) i rukopisa prihvaćenih za objavljivanje (post-print) ili objavljenih radova (publisher’s version) / verzija u PDF formatu.
RoMEO je baza podataka za pretraživanje politika izdavača koje se odnose na samoarhiviranje članaka iz časopisa na mreži kao i u repozitorijumima otvorenog pristupa naučnim sadržajima.
RoMEO je deo servisa SHERPA (Securing a Hybrid Environment for Research Preservation and Access/Rights Metadata for Open Archiving), sa sedištem u Notingemu, UK.
RoMEO obuhvata časopise s recenziranim radovima kao i serijske publikacije.
RoMEO servis koristi jednostavan sistem obeležavanja bojama prilikom klasifikacije politika izdavača:
Zelena – omogućeno je arhiviranje rukopisa podnetih za objavljivanje i rukopisa prihvaćenih za objavljivanje ili objavljenih radova/verzija u PDF formatu,
Plava – omogućeno je arhiviranje rukopisa prihvaćenih za objavljivanje (tj. finalnih rukopisa nakon recenzije) ili objavljenih radova/verzija u PDF formatu,
Žuta – omogućeno je arhiviranje rukopisa podnetih za objavljivanje (tj. pre recenziranja),
Bela – arhiviranje se formalno ne podržava.

Više detalja može se videti na sajtu baze podataka SHERPA/RoMEO.

  

Verzija za štampu

A+ A-
sr  ru  en  de  fr

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas