U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, 27. avgusta 2012. godine, obeleženo je šezdeset godina postojanja Vojnotehničkog glasnika, naučnog časopisa Ministarstva odbrane Republike Srbije.
Povodom jubileja, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić uručio je uredniku Vojnotehničkog glasnika potpukovniku Nebojši Gaćeši Vojnu spomen-medalju za izuzetan doprinos sistemu odbrane Republike Srbije.


Svečanosti su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, državni sekretar Aleksandar Nikolić i pomoćnici ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović i budžet i finansije Srbislav Cvejić, kao i druge visoke zvanice sistema odbrane i visokoškolskih institucija Republike Srbije.

Čestitajući važan jubilej, ministar Vučić je rekao da je iz Vojnotehničkog glasnika bio u prilici da nauči, istovremeno shvatajući njegov značaj i važnost.
- Budućnost naše vojske proizilazi iz onoga koliko ćemo znati i iz onoga koliko možemo da naučimo. Vojnotehnički glasnik je najbolji časopis, pa i knjiga za to, iz koje možemo da naučimo, saznamo i mnogo toga unapredimo – istakao je ministar Vučić i dodao da u skladu sa politikom odbrane naše zemlje da budemo vojno neutralni, moramo sami da brinemo o budućnosti, kao i o unapređenju naše tehnologije i tehnike.


 

Ministar je zahvalio uređivačkom timu, urednicima i saradnicima časopisa, obećavajući dalju podršku za delo koje je od velikog značaja za celokupan sistem odbrane, namensku industriju, ali i za budućnost.

Na svečanosti je potpukovnik Nebojša Gaćeša govorio o istorijatu i dostignućima naučnog časopisa i odao priznanje naporima prethodnih autora, redakcija i uređivačkih odbora.
- S posebnim uvažavanjem ovom prilikom želimo da se osvrnemo i na publikacije vojnotehničkog karaktera koje su izlazile u vreme Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije sve do Drugog svetskog rata. Oni su svojim stručnim profilom i kvalitetom nesumnjivo utrli put i današnjem Vojnotehničkom glasniku, čiji je prvi broj izašao iz štampe u januaru 1953. godine, rekao je potpukovnik Gaćeša i dodao da je važna godina za Glasnik 2011. kada je, prema odluci Ministarstva prosvete i nauke, kategorisan kao naučni časopis nacionalnog značaja, sa kategorijom M52.


 

O programskoj orijentaciji Vojnotehničkog glasnika govorio je predsednik Uređivačkog odbora brigadni general dr Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.
- Časopis se razvijao od publikacije namenjene informisanju i edukaciji unutrašnjeg armijskog kadra, kao i afirmaciji vojne tehnike, do stručnog i naučnog časopisa koji objavljuje naučno-tehničke priloge i informacije iz oblasti vojnotehničkih nauka, rekao je general Zrnić. On je istakao da su zahvaljujući uređivačkoj politici i odzivu kompetentnih autora, programska koncepcija i orijentacija neprestano usavršavane, tako da je Vojnotehnički glasnik izrastao u naučni i stručni časopis koji je cenjen, ne samo u vojnoj sredini, već i u civilnim, naučnim i obrazovnim institucijama.
U nastavku svečanosti, za doprinos afirmaciji Vojnotehničkog glasnika, general Zrnić je uručio zahvalnice profesorima: dr Branku Kovačeviću, rektoru Univerziteta u Beogradu, dugogodišnjem članu Uređivačkog odbora Vojnotehničkog glasnika, dr Gradimiru Milovanoviću, dopisnom članu Srpske akademije nauke i umetnosti, dr Miroslavu Trajanoviću, šefu Katedre za proizvodno-informacione tehnologije i menadžment Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, kao i Centru za evaluaciju u obrazovanju i nauci (CEON), odnosno istraživaču CEON-a Nikoli Staniću. Zahvalnice su dobili i dr Ana Kostov, naučni savetnik Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru i dr Srećko Stopić naučni savetnik Instituta za procesnu metalurgiju i recikliranje metala Tehničkog univerziteta u Ahenu (Nemačka).


 

Predsednik CEON-a prof. dr Pero Šipka je u svom izlaganju istakao da je CEON u uredništvu časopisa prepoznali grupu entuzijasta.

- Uočili smo da uredništvo iskazuje neobičnu sklonost za modernizaciju i inovacije. Bili smo impresionirani kako su odgovorili na izazove i time što su nam stavili na uvid sve što rade, rekao je Šipka.

Potpukovnik Slavoljub Marković, direktor Medija centra „Odbrana“ u okviru čije izdavačko-naučne delatnosti deluje Vojnotehnički glasnik, ukazao je na značaj časopisa, ali i ostalih u okviru te medijske kuće u naučnom svetu, ujedno zahvaljujući svim prethodnim urednicima i saradnicima na dugogodišnjoj saradnji.


 

Povodom jubileja, u foajeu Doma vojske priređena je izložba prethodnih brojeva Vojnotehničkog glasnika, kao i časopisa koje je glasnik nasledio.

Vest o 60 godina Vojnotehničkog glasnika preneli su:
Sajt Ministarstva odbrane Republike Srbije, Tanjug, Beta, Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine, Radio-televizija Pink, Međunarodni radio Srbija, Politika, Kurir, Pravda, Nezavisne, www.vesti.rs, e-kultura, Medija centar Beograd i drugi...


 

Verzija za štampu

A+ A-
sr  ru  en  de  fr

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas