База података SHERPA/RoMEO верификовала политику архивирања Војнотехничког гласника одредницом “Green RoMEO color”

20. 07. 2016

Издавачка политика отвореног приступа научним садржајима и политика самоархивирања Војнотехничког гласника верификована је у бази података SHERPA/RoMEO од 20. јула 2016. године. Војнотехнички гласник је класификован као Зелени модел отвореног приступа RoMEO (Green RoMEO color) који омогућава архивирање рукописа поднетих за објављивање (pre-print) и рукописа прихваћених за објављивање (post-print) или објављених радова (publisher’s version) / верзија у PDF формату.
RoMEO је база података за претраживање политика издавача које се односе на самоархивирање чланака из часописа на мрежи као и у репозиторијумима отвореног приступа научним садржајима.
RoMEO је део сервиса SHERPA (Securing a Hybrid Environment for Research Preservation and Access/Rights Metadata for Open Archiving), са седиштем у Нотингему, УК.
RoMEO обухвата часописе с рецензираним радовима као и серијске публикације.
RoMEO сервис користи једноставан систем обележавања бојама приликом класификације политика издавача:
Зелена – омогућено је архивирање рукописа поднетих за објављивање и рукописа прихваћених за објављивање или објављених радова/верзија у PDF формату,
Плава – омогућено је архивирање рукописа прихваћених за објављивање (тј. финалних рукописа након рецензије) или објављених радова/верзија у PDF формату,
Жута – омогућено је архивирање рукописа поднетих за објављивање (тј. пре рецензирања),
Бела – архивирање се формално не подржава.

Више детаља може се видети на сајту базе података SHERPA/RoMEO.

  

Верзија за штампу

A+ A-
lt  ru  en  de  fr  es

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас