Обележено шездесет година постојања Војнотехничког гласника

27. 08. 2012

У Свечаној сали Дома Војске Србије, 27. августа 2012. године, обележено је шездесет година постојања Војнотехничког гласника, научног часописа Министарства одбране Републике Србије.

Поводом јубилеја, први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић уручио је уреднику Војнотехничког гласника потпуковнику Небојши Гаћеши Војну спомен-медаљу за изузетан допринос систему одбране Републике Србије. 

Свечаности су присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, државни секретар Александар Николић и помоћници министра за политику одбране Мирослав Јовановић и буџет и финансије Србислав Цвејић, као и друге високе званице система одбране и високошколских институција Републике Србије.

Честитајући важан јубилеј, министар Вучић је рекао да је из Војнотехничког гласника био у прилици да научи, истовремено схватајући његов значај и важност.
- Будућност наше војске произилази из онога колико ћемо знати и из онога колико можемо да научимо. Војнотехнички гласник је најбољи часопис, па и књига за то, из које можемо да научимо, сазнамо и много тога унапредимо – истакао је министар Вучић и додао да у складу са
политиком одбране наше земље да будемо војно неутрални, морамо сами да бринемо о будућности, као и о унапређењу наше технологије и технике.

Министар је захвалио уређивачком тиму, уредницима и сарадницима часописа, обећавајући даљу подршку за дело које је од великог значаја за целокупан систем одбране, наменску индустрију, али и за будућност.

На свечаности је потпуковник Небојша Гаћеша говорио о историјату и достигнућима научног часописа и одао признање напорима претходних аутора, редакција и уређивачких одбора. 

О програмској оријентацији Војнотехничког гласника говорио је председник Уређивачког одбора бригадни генерал др Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране.
У наставку свечаности,
за допринос афирмацији Војнотехничког гласника, генерал Зрнић је уручио захвалнице професорима: др Бранку Ковачевићу, ректору Универзитета у Београду, дугогодишњем члану Уређивачког одбора Војнотехничког гласника, др Градимиру Миловановићу, дописном члану Српске академије науке и уметности, др Мирославу Трајановићу, шефу Катедре за производно-информационе технологије и менаџмент Машинског факултета Универзитета у Нишу, као и Центру за евалуацију у образовању и науци (ЦЕОН), односно истраживачу ЦЕОН-а Николи Станићу. Захвалнице су добили и др Ана Костов, научни саветник Института за рударство и металургију у Бору и др Срећко Стопић научни саветник Института за процесну металургију и рециклирање метала Техничког универзитета у Ахену (Немачка).

Председник ЦЕОН проф. др Перо Шипка је у свом излагању истакао да је ЦЕОН у  уредништву часописа препознали групу ентузијаста. 

- Уочили смо да уредништво исказује необичну склоност за модернизацију и иновације. Били смо импресионирани како су одговорили на изазове и тиме што су нам ставили на увид све што раде, рекао је проф. Шипка.

Потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра „Одбрана“ у оквиру чије издавачко-научне делатности делује Војнотехнички гласник, указао је на значај часописа, али и осталих у оквиру те медијске куће у научном свету, уједно захваљујући свим претходним уредницима и сарадницима на дугогодишњој сарадњи. 

Поводом јубилеја, у фоајеу Дома Војске Србије приређена је изложба претходних бројева Војнотехничког гласника, као и часописа које је гласник наследио.

О 60. рођендану Војнотехничког гласника јавност су обавестила бројна средства информисања у нашој земљи: Међународни радио Србија, Тањуг, Бета, Радио-телевизија Србије, Радио-телевизија Војводине, РТВ Пинк,  Политика, Курир, Прес и многи други.

Више детаља може се видети на страницама сајта 60 ГОДИНА.

Верзија за штампу

A+ A-
lt  ru  en  de  fr

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас